Avsnitt 15 – Planering av skogliga åtgärder 2017

I avsnitt 15 går vi igenom de skogliga åtgärder vi planerar att genomföra under 2017. Vi pratar om en avverkningar vi ska göra och hur vi planerar att återbeskoga den. Ett antal röjningar och gallringar står också på agendan samt uppdatera skogsbruksplanen till en digital molnbaserad plan. Och lite stamkvistning förstås!

 

Vårens tallsådd syns i nederkanten på bilden.

Här ser man vårens tallsådd som kommer upp

Här står Bosse i kanten på en zon där vi sparat uppväxande skog i en avverkning. Det är en remsa som är ungefär 10 meter bred och på andra sidan fortsätter avverkningen.

Här avverkar vi överståndarna och släpper fram ljus och näring till de uppväxande granar som kommer underifrån. En sorts fläckvis kontinuerligt skogsbruk.

Vi skapar en skogsbruksplan på tillköpet på 17ha som gjordes hösten 2015.

I tillköpet som gjordes 2015 ingick det en skjutbana. Förra ägaren hade avverkat en gata som användes som skjutbana och som nu håller på att växa igen med gran. Ska röjas under 2017.

Vår studio i vinterskrud

2 tankar kring ”Avsnitt 15 – Planering av skogliga åtgärder 2017

 1. Martin

  Hej!
  En fundering som ni kanske redan nämnt i något avsnitt men som jag inte kommer ihåg. När ni planterar gran och sår tall på samma mark hur blir det i längden? Tänker då framförallt på de olika omloppstiderna. Jag vet ju att ni är för att överhålla framförallt tall, men gran på god mark kanske inte lika länge. Tänker rent praktiskt hur det går till i slutet av omloppstiden. Jag förstår verkligen synergierna med att blanda in tall men det är just i det långa loppet som jag undrar hur ni tänker. Spretig fråga, men tackar för svar.

  Mvh Martin

  Svara
 2. admin Inläggsförfattare

  Hej Martin!

  Bra fråga!
  Generellt planerar vi fram till andra gallringen, dvs ca 55 år. Hur vi sköter skogen efter det, får framtiden utvisa beroende på hur den ser ut då, klimat, priser etc. Men gamla blandskogar av tall och gran är ju ganska vanligt.

  Men jag tror det går att göra på flera olika sätt. Man kan tänka sig att man avverkar både granen och tallen (och björken som oftast finns där också) samtidigt, vid kanske runt 100 år. Vi gör en sådan avverkning just nu. Där är skogen drygt 100 år och vi avverkar både tall och gran. Funkar fint även om granen började bli övermogen på vissa ställen.

  Ett annat alternativ är att gör avverkningen i två steg. Först granen när man tycker det är lämpligt (kanske 80-90 år) och sedan tallen (vid 120+ år). En timmerställning av tall kan vara ganska gles (300-400 tallar/ha) men ändå producera hög volym och bra timmer. Då skulle man lätt kunna köra med skördare och avverka granen men låta tallarna stå kvar. Men det beror ju på hur man skött gallringen innan.

  Hälsningar
  Per

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *