Avsnitt 99 – Siljansforsmetoden med Christer Karlsson

I avsnitt 99 träffar vi Christer Karlsson, som varit försöksledare i Siljansfors. Där har han studerat och jobbat med frötallar och utvecklat Siljansforsmetoden. Det blir ett samtal om hur man kan tänka kring frötallar och vad Siljansforsmetoden innebär. Hur många frötallar ska man ha, när ska man markbereda och när ska man avveckla frötallarna? Och hur får man en bra tallkvalitet? Det och lite hyggesfritt pratar vi om i podden, en måstelyssning om man är intresserad av kvalitetsproduktion av tall.

2 tankar kring ”Avsnitt 99 – Siljansforsmetoden med Christer Karlsson

  1. Sylvia Samuelsson

    Trevligt inslag på temat naturlig föryngring. Har denna metod använts ” norr om Dalälven”? Undrar också varför gran har ett lägre ansee de än tall. Den tallskog som vöxer i min skog och som har skapats på bördiga marker angrips nu av Törskatan… Fel träslag på fel mark!?
    Tack för en trevlig pod!

    Svara
    1. admin Inläggsförfattare

      Hej!

      Kul att du gillar podden!
      Jag är lite osäker på var metoden, förutom i Dalarna, har använts. Christer pratar lite om det i podden. När det gäller anseende hos granen så varier det nog en del. För vår del står tallen högre i kurs, beroende på att den släpper in så mycket mera ljus till marken bl a men även pga problem med granbarkborrar, röta och del andra potentiella problem (främst på kronhjort). Men det finns ju de som älskar granen också.
      Hälsningar
      Per

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *