Avsnitt 98 – Älgarnas diet med Annika Felton

I avsnitt 98 träffar vi Annika Felton, nybliven guldkvist vinnare. Hon berättar om sin forskning kring älgarnas och övriga klövvilts dieter. Vad äter våra älgar och hur påverkas deras matvanor av olika tillgång på föda och hur påverkas älgarnas välmående beroende på fodertillgång. Vad kan vi lära oss för att älgen ska må bra och att betesskadorna ska minska? Ett fullmatat avsnitt med massor av ny kunskap!

2 tankar kring ”Avsnitt 98 – Älgarnas diet med Annika Felton

 1. Hansolov Lönn

  Otroligt intressant avsnitt om den här viltforskaren o avsnittet om Krister Karlsson kontentan är ju ändå att betesskadorna är direkt kopplat till antalet stammar per ha. Jag har alltid varit inne på Kristers linje om vi hade haft 2500 plantor per ha på 70 o börgan av 80talet då hade tallen varit utrotad med det antalet älgar vi hade då. När det var som mest så låg vi kring 110 älgar på 2600ha vi sköt 64st när det var som mest. Vi pratar mycket om den här kopplingen bla i voxkedjan.

  Svara
 2. Per

  Ja, så är det nog. Märtha Wallgren pratar om att ha 8 – 10 000 stammar/hektar för att få fram bra stammar trots betning. Det är vad vi siktar på i våra föryngringar.

  Per

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *