Avsnitt 70 – Gallringsuppföljning och digital skogsmätning

I avsnitt 70 följer vi upp vinterns gallringar, på flera sätt. Vi tar hjälp av Jonas Kling för att bena ut  skillnaderna mellan beståndsgående skördare och stickvägsgående skördare. Vi har också besök av Anton Holmström från Katam, som demonstrerar hur man kan mäta skogen digitalt, vilket kan vara bra att göra efter en gallring.

Jonas och Bosse pratar gallring

Anton förbereder sin drönare för skogsmätning

3 tankar kring ”Avsnitt 70 – Gallringsuppföljning och digital skogsmätning

  1. David Krokmark

    Något jag saknar som man inte tar upp i jämförelsen mellan små och stora maskiner är markskador och markpackning.
    Det är genomgående i hela skogsbranchen att man fokuserar alldeles för lite på de skador som uppstår på djupet i skogen.
    Markpackning och dess följdverkningar är något som har diskuterats länge inom jordbruket och där kan man se stora vinster i att minska packningen men även att hålla den till en begränsad ytan.
    Principerna borde vara lika när det gäller skogen, med försämrade flöden av vatten i jorden, kompaktering som stör rotsystem och minskar tillväxt.
    Tittar man på många av de hyggen som Gudrun skapade i södra Sverige där man låtit skogen självföryngras så växer det markant sämre i och runt de skotarspår som finns, i många fall håller dessa vatten fortfarande 15 år senare vilket leder till att det rörliga vattnet i marken störs.
    Lönsamheten på små maskiner är sämre men den totala kalkylen borde se bättre ut om de inte orsakar samma skador och markpackning som försämrar tillväxten på en livscykel.

    Svara
    1. Per Jonasson

      Hej David!

      Bra synpunkt, jag har inte tänkt så mycket på det men du har säkert en poäng där. Vi brukar försöka vara på plats så mycket som möjligt när de kör i skogen och påpekar ofta till förarna att vi är mycket måna om att undvika skador och att de får ta ned lite extra gran om det behövs risas mer.

      Svara
  2. David Krokmark

    Hej
    Ja, ni verkar verkligen vara duktiga på att ställa krav och visa hur ni vill ha det och det är så det ska vara.
    Men i många fall så kommer ekonomin i första rummet och markskoningen får stå tillbaka.
    Jag förutsätter att maskinförarna gör allt vad de kan för att minimera skadorna men när man ska gå in i en gallring med en stor maskin så är det allt annat än lätt.
    Det är inte många skogsägare som är så kunniga och engagerade som ni och de som inte själva har kunskaperna förlitar sig på att bolagen använder lämpliga maskiner och teknik för uppgiften och ser kanske inte skadorna som uppstår.
    Det är ett område där det skett en stor utveckling men det finns fortfarande mycket kvar att göra.
    Jag försöker dra mitt stå till stacken genom att engagera mig inom Södra som ledamot i mitt SBO som Naturombud och genom att utföra mina egna gallringar manuellt och drivningen sker med mina ardennerhästar för att skona marken.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *