Avsnitt 5 – Intervju med Mats Nylinder

I avsnitt fem träffar Skogspodden Mats Nylinder. Mats är Professor emeritus på Sveriges lantbruksuniversitet inom virkeslära. Det blev ett intressant samtal med fokus på kvalitetsproduktion där vi får höra Mats syn på kvalitet och vad han tror om framtiden inom skogs- och sågverksbranschen.

 

Mats Nylinder

Mats Nylinder

Länk till Mats sida om världens sågverk (Sawmilldatabase.com)

En berättelse om Svenskt trä (Film på youtube, Mats är ansvarig utgivare)

4 tankar kring ”Avsnitt 5 – Intervju med Mats Nylinder

 1. Erik Bladh

  Tycker att ni har en väldigt trevlig podcast och har lyssnat på den med nöje. Väldigt skönt tempo, väldigt saklig information och jag är tacksam för de erfarenheter ni delar med er. Dock blir jag väldigt besviken över hur såväl ni och Mats slänger er med åsikter om att privata skogsägare är ”dom som verkligen tar hand om miljön”. Det är klart att skogsbruk i många fall är att föredra framför annan exploatering av naturen och att det finns massor av miljörelaterade fördelar med skog, även om det handlar om monokulturer av träd av samma ålder med låg genetisk variation. MEN bristen på gammal skog i Sverige är ändå påtaglig (runt hälften av alla rödlistade arter är relaterade till skogsmiljöer) och därför tycker jag att påståendet är ytterst fåfängt. Gammal blandskog med lång kontinuitet är något helt annat än den skog som finns i konventionellt skogsbruk. Även era tallar som får stå till kanske 150 år, vilket är att betrakta som ovanligt långa omloppstider är detta ingenting mot ”en riktig skog”. Och biodiversiteten i odlade skogar går inte ens att jämföra. Mångfald innebär träd av olika art, i olika åldrar och kräver stora mängder död ved och skadade träd. Det krävs en dynamik i skogslandskapet som inte finns i en odlad skog. Det räcker inte – som ni säger – med en mångfald av privata skogsägare som har olika sätt att odla och skörda monokulturer. Det krävs mer än så. Så det är för mig väldigt väldigt tråkigt att ni blandar in detta i er pod på ett så pass osakligt och onyanserat sätt. Jag har inget mot att bedriva skogsbruk, vi behöver träd, vi behöver producera virke. Men låt oss då hålla oss till vad det är, en virkesproduktion och inte en miljöinsats.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej Erik!

   Kul att du gillar podden!
   Angående huruvida vi privata skogsägare gör en insats för miljön eller ej så har vi nog olika åsikter. Visst är det virkesproduktion vi håller på med, men det utesluter inte att vi också gör en insats för miljön. Vi pratar mera om detta i avsnitt 7, där min kusin Jonas Kling är med. Jag tycker han uttrycker det hela på ett bra sätt.

   Ett, som jag tycker är ett bra exempel, som jag kan nämna är att en del av skogen som min farfar köpte 1958 var täck av ljung och knappt några träd att tala om, en trasskog. Ägaren innan hade huggit ned skogen runt 1918 men inte gjort någon ordentlig beskogning efteråt. Efter köpet så gjordes en markberedning och sådd av tall. Där växer nu en fin tallskog med inslag av björk och gran. Hade min farfar låtit den vara orörd skulle det vara en ljunghed än idag. Bosse berättar om detta i avsnitten om gallring.

   För övrigt så har du säkert hört att vi ofta pratar om vikten av att anlägga blandskogar och absolut inte monokulturer. Fördelarna med blandskogar är många, det visar även forskningen. Och skogarna blir ju så mycket trevligare, både för människor och djur!

   Hälsningar
   Per

   Svara
 2. Göran Rönning

  Intressant att läsa din artikel om vem som avgör om en art är viktig?
  Skulle vara intressant och veta vilka referenser du har som visar att skogsbrukets metoder skulle skapa rik biologisk mångfald i skogslandskapet???? Vilka egna erfarenheter har du av skogens ekosystem???? vilka empiriska studier har du om skogsekosystemen???? Vilka myndigheter driver folk från landsbygden?????
  Anser du att skogsbruket har något samhällsansvar???
  Vi kan ju börja där- jag är idel öra

  Svara
 3. Hansolov Lönn

  Göran frågan om landsbyggdutveckling o vem som bär ansvar för dess avveckling är nog en annan fråga. Att avverka tall vid 150år är som att förstöra kvalitén eftersom det är efter 150 som kvalitén kommer.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *