Avsnitt 80 – Sommaravslutning

I avsnitt 80 pratar vi om vårt nya björkhägn och hur det är byggt. Vi kommer också in på årets Äbin och konstaterar att det är långt kvar till målet med max 5% färska betesskador på tallen. Vi får också in lite allmänt filosoferande där vi konstaterar att poddens uppgift har varit och är att slå ett slag för det enskilda ägandet och det personliga engagemanget i skogsbruket. Och Bosse släpper en nyhet.

 

Vårt björkhägn

6 tankar kring ”Avsnitt 80 – Sommaravslutning

 1. Markus

  Finns det inte en risk att man när det gäller betesskador fokuserar alltför mycket på älgen? Även om det är älgen som främst betar tal så påverkas skadorna indirekt av övrigt klövvilt. När rådjur och hjortar äter upp mycket bärris så försvinner en del av älgfodret och då betas tallen hårdare. Det vi kan se nu är ju att dov- och kronviltet ökar och breder ut sig till nya område, då ökar konkurrensen. Mitt intryck är också att även rådjursstammen är ganska stor här på småländska höglandet där jag bor. För att minska betestrycket behöver alltså inte bara älgstammen utan också antalet rådjur, dov- och kronhjortar minska.

  Svara
  1. Per Jonasson

   Hej Markus! Jag tror du har rätt, vi måste ta hela klövviltstammen i beaktande. Vi pratar mest om älgen men det finns flera att tänka på.

   Svara
  2. Michael Andersson

   Alldeles rätt tänkt,Markus,men det kräver aktiva markägare som tar ansvar för jakten och viltet oavsett om man jagar själv eller låter någon annan göra det.
   Man måste skjuta hind och kalv, get och kid istället för troféer för att få ner antalet djur i skogen som äter upp våra plantor.
   Att sätta upp tydliga mål för jaktlagen för avskjutningen är ett knep att ta till, jakträttsavtal som stimulerar till avskjutning även efter att frysen är full ett annat.Ointresserade markägare är ett stort bekymmer och inte många läser Äbin rapporten och använder sig av den.Jag har arbetat med Älgförvaltningen i nio år och idag använder vi begreppet flerartsförvaltning i Kalmar län. Tycker vi flyttar oss i rätt riktning även om det går för sakta här och var.
   Att öka älgstammen utan att minska övrigt klövvilt kraftigt går bara inte !
   Mvh Michael

   Svara
 2. Michael Andersson

  Efter att hört färdigt avsnittet får jag passa på att tacka Bosse för att ha gett oss så mycket kunskaper om ett ämne han verkligen kan.
  Bra jobbat!
  Mvh Michael

  Svara
 3. Eric Pettersson

  Ja ett stort tack till Bo som delat med sig av sin gedigna kunskap på ett ytterst inspirerande sätt.
  Det finns flera dimensioner på viltproblematiken, ett är jaktens ekonomiska värde för många markägare. Jag har förståelse för önskemål om viltrika marker när jaktarrenden betalas med 250 kr per hektar. Ett annat problem är bristen på tallplantor och tallfrö.
  Mvh
  Eric

  Svara
 4. Niklas Ohlsson

  Jag kommer sakna Bo jättemycket för ni kompletterar varandra perfekt !
  Hoppas du kommer tillbaka då o då i avsnitten ……

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *