Avsnitt 67 – Dags att så

I avsnitt 67 pratar vi om hur vi gör när vi beskogar med sådd. Vilka är fördelarna och nackdelarna och vad väger 1000 tallfrön? Vilka redskap och hjälpmedel använder vi och vilka marker sår vi på. Ett fullspäckat avsnitt som kommer lagom till årets sådd säsong.

 

Bosse och en såddrad

2 tankar kring ”Avsnitt 67 – Dags att så

 1. Markus Karsamo

  Hej Bosse och Per!
  Tack för en bra podd. Jag har myllsått 2ha tallmark, 1ha finjordsrik mark av lingon/blåbärsris typ och ett 1ha stenig blockrik mark. Nu spirar fina små tallplantor men i alltför täta grupper typ 10 plantor på 2x 2 dm ibland är det bara typ 1 cm mellan dom. Jag sådde med en frökanna ”sådan och tryckte nog ut lite för mycket frö. Mellan grupperna är det ca 1.5 – 2m.. Grobarheten var kanon för det var förädlat material men när är det bäst att glesa ur mellan plantorna för om de står alldeles för nära varandra kan de väl på sikt också hämma varandra trots att det är bra med en viss täthet ur kvalitetssynpunkt tacksam för tips angående detta

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej Markus!

   Det du beskriver är en vanlig syn i våra sådder. Det ser väldigt tätt ut när plantorna är små och även när de växer upp. Men, precis som du skriver så är det bra för kvalitén att de står tätt. De växer långsammare och blir på så sätt starkare, juvenilveden blir mindre, vilket är bra och dessutom blir kvistarna mindre vilket också är bra. I princip röjer vi inte tall förrän älgsäker höjd (5 meter), men det förekommer undantag. När vi röjer lövet så tar vi även bort förväxande grovkvistiga tallar, så kallade vargar. Men de som ser normala ut får stå kvar, även om det är tätt. Blir någon betat av älgen så finns det alltid någon stam som är lite lägre som blir fin och kan bli huvudstam vid 5-meters röjningen.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *