Avsnitt 60 Riskhantering inom skogsbruket

I avsnitt 60 pratar vi om hur vi jobbar med riskhantering i skogsbruket. Vilka större risker ser vi och vad gör vi för att minimera dem? Vi går igenom bl a storm, torka/brand, insektshärjningar, rotröta & andra svampar, viltbetning, varma vintrar och politiska beslut.

 

Bosse producerar rönnfrön.

Rönnfrön

8 tankar kring ”Avsnitt 60 Riskhantering inom skogsbruket

 1. Peter

  Hej Bo och Per.
  Jag har slutavverkat ett bestånd ungefär en tredjedel av totala avverkningen i kontraktet på min fastighet i Västra Götaland. Först skulle Södra markbereda när all avverkning var klar men nu har vi bestämt oss för att markbereda detta första hygget om 2,5 hektar redan i höst. Det är som på så många andra fastigheter mest gran men jag ska försöka så in en del tall och även lite hybridlärk som varit en succé på fastigheten.
  Nu till mitt spörsmål. Jag har tagit till mig er ide om sådd av rönn. Eftersom jag inte trodde det skulle bli tal om markberedning och plantering redan till våren 2020 har jag inte brytt mig om att ”matbereda fram rönnfrön” enligt skogspoddens princip nu i höst.
  Är det för sent att försöka utvinna frön ur de rönnbär som sitter på träden nu i slutet av November?

  Tack på förhand.

  /P

  /Peter

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej Peter!

   Jag tror inte det är för sent att ta fram fröna ur rönnbären, det är nog bara att samla in och bereda. I avsnitt 61 berättar Bosse hur han gör med fröna över vintern, så lyssna in detta. Han planerar att så rönnfröna till våren. Lycka till med både beskogning och sådd av rönn!

   Svara
 2. Peter

  Jag tackar för detta. Jag tror det blir att jag ”förstärker” vårens plantering med rönnbär kommande höst med nya rönnfrön.
  Jag har lyssnat (med glädje) på alla avsnitt men kommer inte ihåg ifall ni nämner något om ni använder/besprutar er tallsådd med TRico eller motsvarande.
  Anser ni att antalet plantor är så stort att ni helt enkelt inte skyddar plantorna utan tillåter vilt att beta delar av er sådd?

  /Peter

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej Peter!

   På vår fastighet i Småland utanför Vimmerby har vi sprutat Trico på en sådd tre år på raken men i år bedömde vi att tallarna börjar bli så pass höga så att vi avstår. Kanske lite tidigt (de är ej fem meter än) men det är så mycket plant så vi tror vi ska klara oss ändå. Precis som du är inne på så försöker vi se till att antalet plant är så pass stort så att vi inte behöver spruta Trico eller någon annan repellent. Vi tycker att det, liksom hägn, egentligen inte hör hemma i skogsbruket helt enkelt.

   Svara
 3. Bo Servenius

  Ni nämner i förbigående om glesplantering – eller som jag brukar säga gallringsfritt.
  Har ni pratat om Gallringsfritt/glesplantering tidigare?
  Har själv skrivit lite på min blogg om Gallringsfritt – kolla gärna.

  Svara
 4. Bo Servenius

  Ni nämner i förbigående om glesplantering – eller som jag brukar säga gallringsfritt.
  Har ni pratat om Gallringsfritt/glesplantering tidigare?
  Har själv skrivit lite på min blogg om Gallringsfritt – kolla gärna.
  / Bosse

  Svara
  1. Per

   Hej Bo!

   Vi har nog nämnt gallringsfritt, men inte pratat så mycket om det. Jag tror vi hade uppe det när vi gick igenom en gallring med min kusin Jonas, avsnitt 37. Jag ska absolut läsa vad du skrivit om detta.

   Hälsningar
   Per

   Svara
 5. Pingback: Det gröna guldet | Det här är den femte delen om hur jag ser på ett hållbart skogsbruk. De tidigare inläggen hittar ni här: Del ett, del två, del tre och del fyra. Den här femte delen handlar om att skapa starka skogar och minska riskerna i skogen. Riskerna för vad, kanske ni undrar? Jo, risken för att skogen...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *