Avsnitt 37 – Gallringsuppföljning

I avsnitt 37 går vi igenom vinterns gallringar med Jonas Kling. Jonas är virkesinköpare på BillerudKorsnäs och har stor skoglig erfarenhet. Här delar han med sig av sina kunskaper från skogsbruk i allmänhet och gallringar i synnerhet. Vi får en hel del tips som vi tar med oss till nästa gallring.

Vi nämner också vår tallsåddsexkursion i Bergslagen som kommer att äga rum lördagen den 28:e april. kl 10:00. Om ni vill delta, maila skogspodden@gmail.com med hur många ni kommer och telefonnummer så skickar jag detaljer ca en vecka innan. Varmt välkomna!

 

Jonas och Bo pratar gallring

Den gallrade skogen

Jonas och Bo

Skogsskötselserien gallring (från Skogsstyrelsens hemsida)

2 tankar kring ”Avsnitt 37 – Gallringsuppföljning

  1. Bo Servenius

    Intressanta funderingar om gallringar – speciellt det här om hur svårt det är för oss familjeskogsbrukare att få ekonomi i de mindre gallringsuppdragen. Det här med ”framkörningsavgiften” glöms ofta bort i kalkylerna. Att minska antalet gallringar eller tom helt välja bort dem är ett alternativ som fler borde överväga. Ni tog upp det som ett alternativ för branta eller svårtillgängliga bestånd. Men även bestånd som är små kan man nog fundera på om man skall anlägga som gallringsfria. Jag har under åren samlat på mig en del information och funderingar runt gallringsfritt – se länken – men har slagits av hur lite forskning som faktiskt görs. Men jag förstår att massaindustrin inte på något sätt vill stimulera till gallringsfritt – de vill ju ha billig råvara – som de får från gallringarna.

    Svara
  2. Pingback: Det gröna guldet | Nu i vinter har vi en hel del gallringar planerade och det är allt från fina blandbestånd där tallen är stamkvistad till bestånd som kanske inte får vår puls att slå snabbare (granplantering på gammal åkermark). Men gallras ska det och förutom den här granplanteringen så stämplar vi alla gallringar själva. Det har vi gjort...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *