Skogspoddens sårör

Säsongens sårör är nu slutsålda och försäljningen tar en paus. Vi öppnar för nya order i januari 2022.

Vår vanliga beskogningsmetod på Gusselborg i Bergslagen och Vassemåla i Småland är att vi planterar gran och ytsår tall mellan plantorna. Ibland blandar vi in lite granfrö också, kanske 15-20 %. Oftast lämnar vi också kvar 40-50 frötallar/hektar. Om vi sår utan att plantera gran ökar vi andelen granfrö. Vi markbereder nästan alltid och det gör vi med harv.

Vi föredrar sådd av tall jämfört med att plantera, främst på grund av att vid sådd kan du lätt få
8 000 – 10 000 plant/hektar, vilket krävs om du ska klara av en betning från klövviltet. Dessutom blir kvalitén bättre om tallen står tätt och du får flera tallar att välja på när du sedan ska röja fram dina huvudstammar. Nackdelen med många stammar är just att det blir lite mera arbetsintensiv skötsel.

Vi har tyckt att det saknats bra redskap för sådd så vi har utvecklat Skogspoddens sårör. Det har tagit sin tid men nu tycker vi att vi hittat en modell som fungerar bra (vi använda oss av den vid vår sådd våren 2019 med stor framgång) och jag har även hittat en mycket duktig tillverkare så nu kan vi börja sälja såröret till de som är intresserade. Såröret tillverkas av Ingenjörsfirma Tapper AB i Lindesberg. Det är ett litet familjeföretag med fantastiskt innovativa och kompetenta ägare och medarbetare. Ett sant nöje att samarbeta med dem.

Nedan är en kort film på hur såröret fungerar:

 

Såröret kostar 2 496:- + moms (3 120:- inkl moms). Frakt och emballage tillkommer (195:- inom Sverige). Jag lämnar ett års garanti och 14 dagar öppet köp. Vill du köpa ett sårör så ange om du köper som företag/enskild firma eller privatperson (äger man skog så är man näringsidkare per automatik och då bör man köpa det som enskild firma, gissar jag. Men det avgör man själv förstås).

De uppgifter jag behöver är : Namn, Företagsnamn & organisationsnummer (om ett företag köper), Personnummer (om du köper som näringsidkare/skogsbrukare), postadress, postnummer, ort och mailadress (för fakturering) samt mobiltelefonnummer för avisering. Maila skogspodden@gmail.com med din beställning och uppgifter.

Klicka här för att komma till ett dokument där jag har skrivit om hur vi sår och hur man kan använda sig av Skogspoddens sårör.

Jag tar gärna emot feedback på såröret när ni börjat använda det så att vi kan förbättra det ytterligare och hör av er om ni har några frågor eller funderingar kring såröret.

Skogspoddens sårör

Helena sår tall våren 2020