Avsnitt 81 – Intervju med Frank och Gunnar

I avsnitt 81 träffar vi Frank Johansen, som är 14:e generationen på släktgården utanför Köping. Frank berättar om gårdens historia och om sitt stora intresse av jakt och skogsbruk. Vi får också höra hur Frank lärt sig utsyning av stamblock av Gunnar Eriksson och hur han tagit ut egna stockar och sågat upp dem själv för att renovera golv och fasader på gården.

I en andra intervju träffar vi just Gunnar Eriksson, som jobbar på AB Karl Hedin med bland annat utsyning av stamblock. Gunnar delar med sig av sin långa erfarenhet av utsyning av stamblock och knivfaner.

4 tankar kring ”Avsnitt 81 – Intervju med Frank och Gunnar

 1. Michael Andersson

  Tack för ett intressant avsnitt. Inspirerar många att tänka lite nytt.
  Ett gott råd från mig i all välmening. Har ni grupper av kronhjort om 4 hindar och 4 kalvar är det dags att börja skjuta hind innan granskogen blir alldeles förstörd.
  Gör inte samma misstag som vi gjorde för 30 år sedan när man fredade hindarna.
  Mvh Michael

  Svara
  1. Frank Johansen

   Hej Mikael,
   Tack för din synpunt, skall ta en diskission med kronförvaltningsgruppen inför nästa år.
   mvh Frank

   Svara
 2. Per Jonasson

  Hej Michael! Låter som ett gott råd, jag ser till att Frank läser detta.
  Trevlig helg!

  Per

  Svara
 3. Jan-Olof Dahlberg, Skellefteå

  Diskussionen om Vindkraft saknade några fakta: Då man bygger vkv i skogsmark skapar man en upp till 1 Ha stor grusplan som ska tåla 18 tons axeltryck. Jag har läst myndighetsdokument från Energimyndigheten, Naturvårdsverket samt ett antal utslag från MPD mm där jag sökt information om hur dessa grusplaner ska ÅTERSTÄLLAS. Den saknas! Man beskriver hur vk-verket ska rivas o återställas och även hur fundamentet ska rivas till 50 cm djup samt återfyllas. Men INGET om hur grusplanen och övriga hjälpytor ska återställas! Vägar ska alla vara glada åt, återställes ej.
  Dessutom finns en annan metod för bygge i åkermark, där resultatet är åker runt fundamentet, utom en stickväg med en parkeringsplats vid vägens slut.
  Man frossar alltså i markutnyttjande då man bygger i skog och marken blir för evigt improduktiv skogsmark.
  De pengar som fonderas hos Lst för en framtida återställning (0,5 – 1,3 Mkr) räcker INTE till denna återställning. Frågan finns inte med i beräkningen av underlaget.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *