Avsnitt 79 – Intervju med Stefan och Viktor från Sveaskog

I avsnitt 79 träffar vi Stefan Toterud och Stefan Holmberg från Sveaskog i Skinnskatteberg. Stefan och Viktor berättar om Sveaskogs arbete med föryngringar och ungskogsvård. Det blir en hel del prat om ståndortsanpassning, föryngringsmetoder, blandskog och naturvård.  Och Bosse berättar lite om vår egen björkplantering. Ett långt och innehållsrikt avsnitt!

 

Viktor Holmberg och Stefan Toterud i en tallsådd straxt utanför Skinnskatteberg.

7 tankar kring ”Avsnitt 79 – Intervju med Stefan och Viktor från Sveaskog

 1. Anders Söderström

  Bra avsnitt! OBS! Mycket buller från mikrofonen. Få gå på kurs.
  Med vänlig hälsning, Anders Söderström

  Svara
 2. Annica Ericson

  Ni blandar ihop ordet SKOG och ordet TRÄD! En skog är ett helt ekosystem, med växter, djur och svamp osv.. Storskaligt skogsbruk är storskalig trädplanteage. Hur tänker ni runt det faktum att svamp och träd samarbetar?

  Svara
  1. Emil Hjerpe

   Saxat från Wikipedia om man söker på skog: ”Begreppet skog är synnerligen svårdefinierat. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations definition av skog är ofta citerad. Enligt den definitionen betraktas ett område som skog om det är större än 5 000 kvadratmeter, innefattar träd som är högre än fem meter och om trädkronorna tillsammans täcker minst tio procent av arealen.”

   Sen kan du såklart ha en egen definition av vad träd och skog är för dig och ingen kan säga att den är fel.

   Svara
 3. Michael Andersson

  Hej ,intressant avsnitt. Är nog lite fundersam över att sprida ut hänsynsträden/evighetsträden på varje hektar. Föredrar att ställa dem i grupper där de inte kommer att störa framtidens ungskog.Mot impediment, branter, kullar,vägar åkerskanter,vattendrag m.m gör de nytta utan att störa för mycket.

  Svara
  1. Per Jonasson

   Ja, är nog böjd att hålla med dig. Stor risk för vindfällen om de står för ensamt, men i grupp så kan de ju ska lä åt varandra förhoppningsvis.

   Svara
 4. Andreas

  Hej,
  Stefan som ni intervjuar i avsnittet återkommer till Sveaskogs metodik vid återbeskogning, som känns väldigt seriös. Han nämner att det inte är någon hemlighet hur de går tillväga utan de kan dela med sig av metodiken. Är det ngt material som ni fick tillgång till efter avsnittet?
  Tack på förhand!
  Mvh Andreas

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *